latte, cappuccino, flat white, macchiato ve mocha: fark nedir ?

kahvenizde süt ister misiniz?
ben gerçekten istemem. bazıları sütlü tercih eder. buna "caffe macchiato" denir. daha önce denemediyseniz, yapmalısınız. ancak bir latte, cappuccino, mocha, flat white ve bir macchiato arasındaki farklar konusunda kafanız karışıksa, ben yardım edeyim.
kahve içeceği çeşitlerine girmeden önce, önce sert kara kahve’nin büyükbabası olan espresso hakkında konuşalım. öncelikle bunu tartışmak isterim, çünkü tüm sanatkâr kahvelerin bileşimindeki ana madde espresso’dur.
espresso, portofiltrenin içindeki ince öğütülmüş kahveyi yüksek basınçlı sıcak suyla fincana özütlenmeye zorlayarak elde edilir. bir kişilik espressoya “solo” ( tek shot ) veya “bir ons” denir ve italya'da olduğu gibi sunulur.
bir fincan espressoya biraz sıcak su eklerseniz, o zaman bir americano olur.
bir miktar süt ilave edince çeşitli lezzetler, dokular ve kokular içeren değişik içecekler oluşur. espresso ve süt miktarına ve hatta süt köpüğünün türüne bağlı olarak yeni kahveli içecekler oluşur.

bu çeşitler hakkında daha fazla bilgi edinmeniz için, en çok kullanılan dört kahve içeceğini tarif edeceğim : latte, cappuccino, flat white, macchiato ve mocha. her birini ayrıntılı olarak tanımaya başlayın ve kısa sürede arkadaşlarınızı artizan kahve bilginizle ile etkileyin.

latte
klasik latte, kısaca süt ve kahve karışımı bir içecektir. özellikle, bir veya iki atışlık güçlü
espresso'nun üzerine buharla pişirilmiş sütün eklenmesiyle oluşur. latte sözcüğü, aslında
"sütlü kahveye" dönüşen italyanca sözcük olan "caffè latte" nin kısaltılmışıdır. türkçede “kafe latte” ya da kısaca “latte” olarak söylenir.
avrupa'nın başka yerlerine, buna “café au lait” denir. amerika birleşik devletleri'nde, latte'ye bazen “wet cappuccino” denir ( sonraki bölümdeki "wet" ve "dry" cappuccino arasındaki farklar hakkında daha fazla bilgi edineceksiniz ).
üst kısımda biraz köpük istiyorsanız barista "buhar çubuğu ile pişireceği sütten hazırlayacağı kalın, kadifemsi " bir mikro köpük" ekleyecektir. latte sanatı yapmaktan hoşlanıyorsanız, yüzde 2'lik sütün daha iyi köpük ürettiğini bilmelisiniz. bununla birlikte, latte'nizin daha eksiksiz ve kremalı olmasını istiyorsanız, yağı alınmamış süt en iyisi olacaktır.
tek kişilik bir küçük bir latte için reçetem şudur** :
147 ml süt.
45 ml espresso.
* wet, dry ve bone dry cappuccino cappuccino’nun italya dışı yorumlarıdır.
**bu reçete geleneksel italyan caffè latte reçetesi değildir.

cappuccino

çoğu kafede klasik italyan cappuccino'su favoridir. eşit oranda espresso, buharla pişirilmiş süt ve süt köpüğünden oluşur. bununla birlikte, günümüzdeki cappuccino, uzun bir bardağa
dökülmüş solo veya dopio espresso üzerine konulmuş kalın köpükten yapılır.
bazen, espresso üzerine mikro köpük eklenmeden önce biraz normal süt eklenir. çoğu zaman tarçın, hindistan cevizi ve çırpılmış krema da eklenir.
cappuccino terimi italyancadır ve türkçede kapuçino, diye okunur. bu isim, capuchin keşişlerinden esinlenmiştir, çünkü bu içeceğin rengi onların elbiselerine benzemektedir.
şimdi dry ve wet cappuccino hakkında bir şeyler duymuş olabilirsiniz. ikisi arasındaki farkı buharla pişirilmiş sütün köpüklü süte oranı belirler. dry cappuccino'da, buharla pişirilmiş süte oranla çok çok fazla köpük olur, buna karşın wet cappucino'da oran süt lehine bozulmuştur.
bununla birlikte, artizan bir kafede küçük bir fincan geleneksel cappuccino şu şekildedir :
59 ml of espresso
59 ml of buharla pişirilmiş süt
59 ml of cappuccino köpüklü süt.
*bu reçete geleneksel italyan cappuccino reçetesi değildir.

flat white
cappuccino’ya benzer, ancak bildik süt köpüğü yerine eşit miktarda espreso mikro köpük olur. bu içeceğe daha güçlü espresso tonu verir. flat white ismini içeceğin üstüne imzasını
atan basık ( ince) mikro köpük tabakasından almıştır. bu mikro köpük tabakası, klasik bir cappuccino üzerinde bulunan kalın süt köpüğünden tamamen farklıdır ( latte kremasına benzer ).
çoğu kafe, flat white’ı, lale biçimli 162 ml hacmindeki seramik fincan ve fincan tabağı ile sunar.
bazıları, ilk kez yeni zelanda'da wellington’dan üretildiğine inanıyor olmasına rağmen, flat white 1980'li yılların ortasından avustralya’dan çıkmış olabilir.
tek içimlik klasik flat white tipik olarak aşağıdaki ölçüde hazırlanır* :
147 ml mikro köpüklü buharla pişmiş süt
44 ml espresso
*bu genel kabul görmüş bir reçete değildir.


macchiato
macchiato, bir solo ya da dopio espresso'nun üzerine yanlızca çok az bir miktar süt damlatılmasıyla hazırlanan geleneksel bir italyan içeceğidir. sonuç, macchiato daha güçlü tadı olan bir kahve içeceğidir.
macchiato türkçede “makiato” olarak söylenir. anlamı "lekeli" veya "benekli" demektir. çünkü adını italyan baristlarının bir fincan geleneksel macchiato'nun merkezine bir süt damlatmalarından almışlardır. bu küçücük detayın asıl nedeni onu bir fincan espresso'dan ayırmaktır.
macchiato'nun günümüzdeki türü aslında bir caffe macchiato'dur. bununla birlikte, bu macchiato türü geleneksel macchiato'dan daha çok, latteye benzemektedir.
daha yaygın olarak sipariş verilen türü "karamel macchiato"dur. aslında, ona "vanilyalı karamel latte" demek daha doğru olsa gerek. çünkü espresso ve vanilya şuruplu bolca köpüklü süt ve bunun üstünde azıcık karamel vardır.
tüm süt ve kahveden oluşan içecekleri arasında macchiato, bir kafede sipariş verilirken belki de en kafa karıştırıcı olanıdır. ancak, bu üç ana değişkeni aklınızda tuttuğunuz sürece hata yapmazsınız. aksi takdirde, aslında özlem duyduğunuz şey tatlı, karamel macchiato ise yanlışlıkla sert bir macchiato sipariş vermiş olabilirsiniz.

geleneksel macchiato'nun terkibi genellikle şöyledir :
44 ml espresso
üstüne azıcık süt köpüğü

caffe macchiato içeriği ise şöyledir :
44 ml espresso
44 ml buharla pişirilmiş ve köpürtülmüş süt.

karamel macchiato sahibi olma gibi bir fikre yönelirseniz, ölçümler aşağıdaki gibidir :
236 ml buharla pişirilmiş süt
59 ml espresso
14.7 ml karamel şurubu
14.7 ml vanilya şurubu

mocha
aynı zamanda "caffè mocha" veya "mocaccino" olarak da bilinen bu kahve içeceği, latte'ye benzemektedir ancak bunda fark çikolata eklenmesidir. genellikle tatlı kakao tozu kullanılır, ancak bazıları çikolata şurubu veya hatta çikolata parçalarını karıştırır. bu kahve türünün
kara ve sütlü çikolatalı iki ana çeşidi var, ancak günümüzde bazı insanlar beyaz çikolata veya bunların kombinasyonlarını da tercih edebiliyor.
mocha'yı hazırlamanın daha kolay bir yolu, bir bardak sıcak çikolataya ( 235 ml ) solo espresso ( 25 ml ) eklemektir. çırpılmış krema, yanında biraz marshmallows veya bir tutam tarçın eklenebilir.
tek içim bir mocha porsiyonundaki tipik reçete şöyledir :
·                  148 ml espresso
·                  148 ml buharla pişirilmiş süt
·                  14.1 g kakao tozu ya da 29.6 g çikolata şurubu ya da çikolata parçaları.

daha güçlü bir kahve lezzeti istiyorsanız barista'dan bir macchiato isteyin. fakat sütünüzde daha az tercih ederseniz, bir cappuccino veya köpüklü bir latte* isteyin. ikisinin arasında, az bir şey iste. o halde bir wet cappuccino veya flat white isteyin. ve tabii ki, çikolata severlerin mocha siparişi vermede tereddüt etmemeleri gerektiğini söylemeliyim.
ancak bugün hangisini seçtiğinize bakmaksızın, şu bir şeyden eminim : artık tam olarak ne istediğinizi biliyorsunuz ! 

işte size bir infografi
5 poüler kahve

Yorumlar

Popüler Yayınlar