filtre kahve ve americano kahvelerde sertlik hesaplayıcıları
sertlik ve seyreltme sorunu
barista hustle’ın çok pratik
ve kolay kullanımlı excel tablosu vardır. bu etkileşimli hesap makineleri,
sertlik açısından ( çözünmüş katı madde toplamı veya çözünür maddelerin filtre
kahvedeki toplam konsantrasyonları anlamına gelir ) kahveye su eklemenin etkisini
anlamanıza yardımcı olacaktır.
bu hesaplayıcı yazılımlar
kahve ölçümlerini yapmak için bir refraktometreye ihtiyaç duyarlar ve size
yaşadığınız deneyimi ve sertliğin açıklanması bakımından yararlıdırlar.
americano’larınızı, long black’lerinizi ve tüm filtre demlemelerinizi kalibre
etmek ya da ölçümden yola çıkarak, çok sert yaptığınız bir demlemeyi düzeltmek
için, ne kadar su ekleyeceğinizi hesaplayarak, hedeflediğiniz sertliğe ulaşmada
bu hesaplama yazılımını kullanabilirsiniz. ekrandaki resim temsilidir ve üzrine
tıklarsanız, bu hesaplayıcıyı indirme ve kullanma olanağını
bulursunuz.
her biri farklı bir soruya
cevap verir :
i. x gram kadar kahveye su
bir eklersem, kahvenin sertliği ne olacak ?
ii. elimdeki kahveyi belirli
bir sertliğe seyreltmek istiyorum. ne kadar su kullanmalıyım ?
sertlik hesaplayıcısı
x gram su eklediğinizde, oluşacak yeni içeceğin gücünü bulmak için bu hesap
makinesini kullanın.
bypass demlemeler, americano'lar, long black gibi içecekler için geçerlidir. espresso'da kullanamazsınız. indirdikten sonra, excel tablosundaki mavi rakamları
değiştirebilirsiniz. tedirgin olmayın; sayılarla oynayın ve ne olduğunu görün
!
örnek 1 : benim kahvenin ağırlığı 100 g ve sertliği % 1.5'dir. 25 gr su ekleyince
toplam sertliği ne olur ? ( yanıt % 1,2 ).
örnek 2 : kahve ağırlığı 150 g
ve sertliği % 1.4'dür. ben toplam sertliği % 1.3 yapmak istersem ne kadar su
eklemeliyim ? ( yanıt 115 g ).
dikkat :
i. tablodaki yalnızca mavi rakamları düzenleyin.
ii. karıştırırsanız, sayfayı yenileyin (f5).
iii. çevrimdışı kullanımı için e-tabloyu indirmekten çekinmeyin.
ama bu küçük excel tabloları ios ve android işletim sisteminde çalışmıyor.
bu durumda cep telefonu kolaylığından yararlanamayacağınız için, her seferinde
laptop’unuzu yanında bulundurmanız gerekmekte… bu da zor biraz.
bu nedenle bu yazıda onun pratik formülünü yazıya ekleyeceğim :
v : fincandaki, yeni demlediğiniz kahvenizin ağırlığı
y : fincandaki, yeni demlediğiniz kahvenizin sertliği
z : müşterinizin talep ettiği ya da sizin ulaşmak istediğiniz sertlik
derecesi olsun.
bu durumda fincana ekleyeceğiniz ilave su miktarı olan x’i bulalım :
x = [ ( v.y ) / z ] – v.
örneğin sertlik derecesi 1,5 ( sert filtre kahve ) olan 100 gram filtre
kahveniz olsun. bunun sertlik derecesini 1,25’e indirmek isteyelim.
x = [ (100.1,5 )/1,25 ] – 100
x = [125 ] – 100
x = 20 g su eklenmeli.
http://baristahustle.com'dan çevrilmiştir.
sertlik ve seyreltme sorunu
barista hustle’ın çok pratik
ve kolay kullanımlı excel tablosu vardır. bu etkileşimli hesap makineleri,
sertlik açısından ( çözünmüş katı madde toplamı veya çözünür maddelerin filtre
kahvedeki toplam konsantrasyonları anlamına gelir ) kahveye su eklemenin etkisini
anlamanıza yardımcı olacaktır.
bu hesaplayıcı yazılımlar
kahve ölçümlerini yapmak için bir refraktometreye ihtiyaç duyarlar ve size
yaşadığınız deneyimi ve sertliğin açıklanması bakımından yararlıdırlar.
americano’larınızı, long black’lerinizi ve tüm filtre demlemelerinizi kalibre
etmek ya da ölçümden yola çıkarak, çok sert yaptığınız bir demlemeyi düzeltmek
için, ne kadar su ekleyeceğinizi hesaplayarak, hedeflediğiniz sertliğe ulaşmada
bu hesaplama yazılımını kullanabilirsiniz. ekrandaki resim temsilidir ve üzrine
tıklarsanız, bu hesaplayıcıyı indirme ve kullanma olanağını
bulursunuz.
her biri farklı bir soruya
cevap verir :
i. x gram kadar kahveye su
bir eklersem, kahvenin sertliği ne olacak ?
ii. elimdeki kahveyi belirli
bir sertliğe seyreltmek istiyorum. ne kadar su kullanmalıyım ?
sertlik hesaplayıcısı
x gram su eklediğinizde, oluşacak yeni içeceğin gücünü bulmak için bu hesap
makinesini kullanın.
bypass demlemeler, americano'lar, long black gibi içecekler için geçerlidir. espresso'da kullanamazsınız. indirdikten sonra, excel tablosundaki mavi rakamları
değiştirebilirsiniz. tedirgin olmayın; sayılarla oynayın ve ne olduğunu görün
!
örnek 1 : benim kahvenin ağırlığı 100 g ve sertliği % 1.5'dir. 25 gr su ekleyince
toplam sertliği ne olur ? ( yanıt % 1,2 ).
örnek 2 : kahve ağırlığı 150 g
ve sertliği % 1.4'dür. ben toplam sertliği % 1.3 yapmak istersem ne kadar su
eklemeliyim ? ( yanıt 115 g ).
dikkat :
i. tablodaki yalnızca mavi rakamları düzenleyin.
ii. karıştırırsanız, sayfayı yenileyin (f5).
iii. çevrimdışı kullanımı için e-tabloyu indirmekten çekinmeyin.
ama bu küçük excel tabloları ios ve android işletim sisteminde çalışmıyor.
bu durumda cep telefonu kolaylığından yararlanamayacağınız için, her seferinde
laptop’unuzu yanında bulundurmanız gerekmekte… bu da zor biraz.
bu nedenle bu yazıda onun pratik formülünü yazıya ekleyeceğim :
v : fincandaki, yeni demlediğiniz kahvenizin ağırlığı
y : fincandaki, yeni demlediğiniz kahvenizin sertliği
z : müşterinizin talep ettiği ya da sizin ulaşmak istediğiniz sertlik
derecesi olsun.
bu durumda fincana ekleyeceğiniz ilave su miktarı olan x’i bulalım :
x = [ ( v.y ) / z ] – v.
örneğin sertlik derecesi 1,5 ( sert filtre kahve ) olan 100 gram filtre
kahveniz olsun. bunun sertlik derecesini 1,25’e indirmek isteyelim.
x = [ (100.1,5 )/1,25 ] – 100
x = [125 ] – 100
x = 20 g su eklenmeli.
http://baristahustle.com'dan çevrilmiştir.
Yorumlar
Yorum Gönder