filtre kahve ve americano kahvelerde sertlik hesaplayıcıları

sertlik ve seyreltme sorunu
barista hustle’ın çok pratik ve kolay kullanımlı excel tablosu vardır. bu etkileşimli hesap makineleri, sertlik açısından ( çözünmüş katı madde toplamı veya çözünür maddelerin filtre kahvedeki toplam konsantrasyonları anlamına gelir ) kahveye su eklemenin etkisini anlamanıza yardımcı olacaktır. 

bu hesaplayıcı yazılımlar kahve ölçümlerini yapmak için bir refraktometreye ihtiyaç duyarlar ve size yaşadığınız deneyimi ve sertliğin açıklanması bakımından yararlıdırlar. americano’larınızı, long black’lerinizi ve tüm filtre demlemelerinizi kalibre etmek ya da ölçümden yola çıkarak, çok sert yaptığınız bir demlemeyi düzeltmek için, ne kadar su ekleyeceğinizi hesaplayarak, hedeflediğiniz sertliğe ulaşmada bu hesaplama yazılımını kullanabilirsiniz. ekrandaki resim temsilidir ve üzrine tıklarsanız, bu hesaplayıcıyı indirme ve kullanma olanağını bulursunuz. 
her biri farklı bir soruya cevap verir :
i. x gram kadar kahveye su bir eklersem, kahvenin sertliği ne olacak ?
ii. elimdeki kahveyi belirli bir sertliğe seyreltmek istiyorum. ne kadar su kullanmalıyım ?
sertlik hesaplayıcısı
x gram su eklediğinizde, oluşacak yeni içeceğin gücünü bulmak için bu hesap makinesini kullanın.
bypass demlemeler, americano'lar, long black gibi içecekler için geçerlidir. espresso'da kullanamazsınız. indirdikten sonra, excel tablosundaki mavi rakamları değiştirebilirsiniz. tedirgin olmayın; sayılarla oynayın ve ne olduğunu görün !
örnek 1 : benim kahvenin ağırlığı 100 g ve sertliği % 1.5'dir. 25 gr su ekleyince toplam sertliği  ne olur ? ( yanıt % 1,2 ).
örnek 2 : kahve ağırlığı 150 g ve sertliği % 1.4'dür. ben toplam sertliği % 1.3 yapmak istersem ne kadar su eklemeliyim ? ( yanıt 115 g ).
dikkat :
i. tablodaki yalnızca mavi rakamları düzenleyin.
ii. karıştırırsanız, sayfayı yenileyin (f5).
iii. çevrimdışı kullanımı için e-tabloyu indirmekten çekinmeyin.
ama bu küçük excel tabloları ios ve android işletim sisteminde çalışmıyor. bu durumda cep telefonu kolaylığından yararlanamayacağınız için, her seferinde laptop’unuzu yanında bulundurmanız gerekmekte… bu da zor biraz.
bu nedenle bu yazıda onun pratik formülünü yazıya ekleyeceğim :
v : fincandaki, yeni demlediğiniz kahvenizin ağırlığı
y : fincandaki, yeni demlediğiniz kahvenizin sertliği
z : müşterinizin talep ettiği ya da sizin ulaşmak istediğiniz sertlik derecesi olsun.
bu durumda fincana ekleyeceğiniz ilave su miktarı olan x’i bulalım :
x = [ ( v.y ) / z ] – v.
örneğin sertlik derecesi 1,5 ( sert filtre kahve ) olan 100 gram filtre kahveniz olsun. bunun sertlik derecesini 1,25’e indirmek isteyelim.
x = [ (100.1,5 )/1,25 ] – 100
x = [125 ] – 100
x = 20 g su eklenmeli.
http://baristahustle.com'dan çevrilmiştir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar