baristaya alternatif süt seçenekleri rehberi
süte ara verin : baristaya alternatif süt
seçenekleri rehberi
bir itirafım var : ben gerçekten alternatif
süt içmem. isveçli kısmım, bütün gün yoğun krema içebilir ve onu sevebilir.
ancak herkes demir bir mide ile kutsanmış değildir; içimizden bazıları
diyetleri veya yaşam tarzı seçimlerinden ötürü mandıra harici seçeneklere gerek
duyarlar.
alternatif süt müşterinizin gereksinimlerini
karşılamanın gerekli bir parçasıdır. ve bir şey yapmaya değer bir şeyse, onu
doğru yapmaya değecektir. bu yüzden, bulunan çeşitli alternatif sütlerle bir
tat testi yapmaya karar verdim. neden bazı sütleri seçip, neden başkalarını
eleyişimin ayrıntılarını sunacağım. ve sana kabuklu yemişlerden ( k. yemiş ) kendi sütünü
yapmak için bir tarifi bile vereceğim.
alternatif sütün 4 ana türü
dışardaki tüm özel diyetlerde, alternatif süt
talebi her zaman fazladır ve giderek de artacaktır. özellikle kentsel alanlarda
yaşıyorsanız, kolayca bulabileceğiniz bir kaç seçenek vardır. alternatif süt
içen arkadaşlarımdan yaptığım gayriresmi bir araştırmadan sonra, alternatif süt
listemi yalnızca dört seçeneğe indirdim: soya, badem, kenevir ve kaju. bazı
sütleri ( antepfıstığı ve hindistancevizi ) kahve ile iyi karışamamalarından
dolayı eledim. macademia fındığı gibi bazıları üçüncü dalga kahveciler arasında
popüler olmasına rağmen benim küçük kasabamda bulunmuyordu ve bu yüzden tadım
testine dahil edemedim.
tat testinde sütleri buharda pişirip,
cappuccino'larda kullanarak bu tür sütlerin espresso ile nasıl etkileşime
geçtiğini ve ne kadar iyi buharla pişirilebilir olduğunu vurgulamayı umduk. alternatif sütlerin buharla pişirilmesi
konusunda adlarının kötüye çıkması, sonuçta latte sanatını inanılmaz derecede
zorlaştırıyor olmaları bana göre, bu testin neden önemli olduğunu ortaya koymaktadır.
1. soya
soya, üçüncü dalga kahve profesyonellerinin
kayıtsız kalmasına karşın, hayvansal bir süt olmayışı ve kabuklu yemiş
içermeyen de bir seçenek olduğu için seçtim. karımın da dahil olduğu bir çok
kişi, fındık alerjisine sahiptir ve bu nedenle sütten kaçınmak için bu tür bir
süte gerek duyabilirler ya da bu tür bir sütü seçebilirler.
soya sütü makul derecede buharda pişirildi ve bu sütle cappuccino'da biraz bulanık görünümlü latte art yapmayı başardım. espresso ile
kombine edildiğinde, belirgin bir çikolata aroması üretti. dağılamayan kalın
bir mikro köpük tabakası vardı. bence soya tadını kabullenmek biraz
edinimseldir. yani bunu içerek büyüdüyseniz, büyük olasılıkla tadını
çıkarırsınız. eğer biz çoğu batılı gibi onu tatmadan büyüdüyseniz, tadını
çıkarmak için onu bayağı sık kullanarak, onun tadına alışmanız gerekebilir.
buharda pişirilen soya sütü çok katıdır. sıklıkla dağılır ya da kümeleşir. |
2. badem
dükkanımda, badem
sütünün en popüler süt seçeneği olduğunu görmekteyim. soya ürünlerini ( tadı
nedeniyle ) eleyenler için badem sütü harika bir seçenek. kullandığımız badem
sütü, soya sütüne kıyasla daha ince idi. bununla birlikte, tadı soyaya göre
üstündü. ince olduğu için, buharla pişirilmiş badem sütü, yağsız süte çok daha
yakındır.
ticari badem sütü genellikle ince ve suludur. kendi badem sütünü yaparak bu kusuru düzeltmelisin |
3. kenevir :
soya ve fındıkları
kullanmak istemezseniz, muhtemelen kenevir sütüne bakacaksınız. kenevir sütünün
buhara tepkisi soya sütüne çok benzemektedir ama tadı oldukça farklıdır.
pişirilmesi konusunda kusurlarına karşın, tadı rope’a benzerdir ( lezzetlidir
). soyanın aksine, köpüğü kolayca erozyona uğrar ve sonunda mikroköpüğü
dağılır.
kenevir sütünün soya benzer bir kıvamı vardı. |
4. kaju
kaju sütü, badem
sütüne benzer. aslında, kaju sütü almak isterseniz, etiketi okuduğunuzdan emin
olun çünkü bazen ticari kaju sütleri diğer kabuklu yemişlerin sütleriyle
harmanlanır.
badem sütü kadar
tatlıdır ve daha yumuşak bir lezzete sahiptir. buharlla pişirilmiş kaju sütü
ayrıca alternatif sütlerle ilgili genel sorunları da beraberinde getirir; badem
sütü kadar incedir. ayrıca daima büyük, sabun benzeri kabarcıklar üretir.
kendi kabuklu yemiş sütünü yap : işte tarifi
evde çok şey yapıp, onları satan bir dükkanda çalışıyorum. kendi kahvemizi kavururuz. şuruplarımızı ve
soslarımızı kendimiz yaparız. başından beri çok sayıda yiyeceği kendimiz
üretmekteyiz. fakat ben kabuklu yemişlerden kendi sütlerimi yapmaktan hep korkardım.
bu konuda beni denemekten alıkoyan sanki gizemli bir şey vardı.
kendi badem veya
diğer kabuklu yemişlerin sütünü yapmak, ticari sürümlerde sıklıkla bulunan
sorunların aşılmasına yardımcı olabilir ve sadece iki malzeme kullanacağız.
alternatif
süt hakkında yazmaya karar verdikten sonra, içinde size ait bir süt yapma reçetesi
olmadan yazılmış hiç bir makalenin tam olamayacağını düşündüm. beklediğimden çok
daha kolay oldu.
kolay kabuklu yemiş sütü için bu tarifi izleyin :
1. biraz tuzsuz
kuru yemiş seçin. deneyde ben kavrulmuş badem kullandım. tariflerin çoğunda ham
kabuklu yemişler gerekiyor, ama kavrulmuş kabuklu yemişlerle tadın daha fazla ortaya çıktığını düşünüyorum.
2. kabuklu yemişinizi
buzdolabında bir gece suda tutun. gerek duyarsanız onları daha uzun süre
ıslatabilirsiniz ama, bir geceden daha da kısa sürede suda tutmadığınızdan emin olun.
3. süt yapmaya hazır
olduğunuzda, suyu boşaltın ve fındıklarını çalkalayarak, durulayın. 1 cup (
yaklaşık 240 ml ) kabuklu yemişi blendıra yerleştirin ve içine 1 ¾ cup ( 420 ml )
filtre su ekleyin ( gerekirse su oranını kıvamına / beklentinize göre değiştirebilirsiniz ). suyun tadı ne
kadar iyi olursa, sütünüzün de tadı o kadar iyi olacaktır. kabuklu yemişleri ve suyu
3 ila 5 dakika yüksek hızda karıştırın. elde ettiğiniz şey bir püre olmalı.
4. püreyi tülbentten
geçirin ve nemli kabuklu yemiş unu elde edene kadar, iyice sıkın.
5. pürüzsüz ve
tutarlı bir lezzet elde etmek için elde ettiğiniz sütü karıştırıcıya dökün ve
30 saniye boyunca yüksek hızda karıştırın.
6. kabuklu yemiş sütü
oldukça hızlı bir şekilde (sudan ) ayrılma eğiliminde olacaktır. yeniden
homojenize etmek için sallayıp, çalkalayın ve bir hafta kadar buzdolabında saklayın.
ev yapımı badem
sütünü ticari olanın yanında tattık, kıyaslama yapılacak bir durum bile yoktu. badem sütümüz alternatif ticari
sütlere kıyasla daha zengin ve daha lezzetli idi. inek sütü gibi buharla daha
çok pişirildi. kendi kabuklu yemiş sütünüzü yapabiliyorsanız, kesinlikle bu çabaya
değecektir.
alternatif sütler şimdi
üçüncü dalga temasının ayrılmaz bir parçasıdır ve popülaritesi giderek
artmaktadır. barista olarak, müşterilerimize mümkün olan en iyi ürünü verme
borcumuz vardır. barist olarak, onları mümkün olan en iyi ürünü vermek için
müşterilerimize borçluyuz. ve siz ikna olmamış olsanız bile, ev yapımı badem
sütü, müşterilerinize laktoz ( ve de hayvan sütü ) içermeyen latte kahve deneyimi yaşama fırsatını verecektir. sonra da latte sanatı ile işinizi bitirin.
yazar : e. squires
editör : t. newton.
fotoğraflar : e. squires (@ercsguitar)
fotoğraf
kredisi: frankboe
Yorumlar
Yorum Gönder