rakım kahvenin tadını etkiler

şarap, bira ve çayda olduğu gibi, kahve çekirdeklerinin de yetiştirildiği koşullar fincanınızdaki lezzeti büyük ölçüde etkileyebilir. bir kahve çekirdeğinin kalitesini etkileyen birçok faktör vardır, ancak bunların hiçbiri yetiştirilen rakımdan daha önemli değildir.
rakımın neden bir kahve çekirdeğinin tadı üzerinde böyle büyük bir etkisi olduğunu anlamak için, biraz bitki biyolojisine girmeliyiz. genel bir kural olarak, rakım ne kadar yüksek olursa, bir bitkinin gelişmesi de o kadar zor olur. bu ilk başta kötü bir şey gibi görünse de, hayatta kalmayı başaran bitkiler için aslında faydalıdır. bu yüksek rakım kahve çekirdeklerini kahve alıcılarının ve kahve severlerin beğenisine ve dünya çapında aranmasına yol açan, içlerindeki şeker ve lezzetlerin iyi geliştiği, yoğun ve daha sert ( hard bean coffee  : hb; hard growth : hg ) kahve çekirdeklerine dönüştürür.

yüksek rakımın kahve üzerinde etkisi vardır
kahve meyvesi yavaş olgunlaşır. yüksek rakımlarda iklim, kahve meyvesine içindeki tatları ve şekeri oluşturacak gerekli zamanı fazlasıyla sağlar.
dağlık bölgelerin eğimli zemininde yağmur suları ağacın kökleriyle  eğimden dolayı kısa süreli etkileşeceği için, ağaçlar daha az su alır ve kahve kirazları daha yoğun, daha sert olur.
yediğimiz bitkilerin çoğu deniz seviyesinde yetişirken, kahve konusunda yüksek rakımın nerden çıktığını merak ediyor olabilirsiniz. genel olarak, deniz seviyesinden 1.200 m üzerinde yetişen kahve "yüksek rakımlı kahve” ( hard bean, hard growth ) olarak kabul edilir. bununla birlikte, kahve dünyanın değişik yerlerinde ve kahve lezzetini farklı farklı etkileyecek değişik rakımlarda yetişmektedir.

762 m'nin altında yetiştirilen kahveler :
kahve, lezzette daha az karmaşık, hafiftir ve genellikle biraz yumuşaktır. kahve ağaçları bu yüksekliklerde çok stresli koşulları yaşamaz ve bol miktarda su ile büyürler. bu ortam kahve kirazlarında hoş görünümlü bir tombullaşma ve lezzetinde sulanma yapar. bu rakımdaki tek istisna 609 m yükseklikte yetişen ünlü “hawai kona” kahvesidir.

900 m’de yetiştirilen kahveler :
bu rakımda kahve hem daha tatlı, hem de daha pürüzsüz tatlar almaya başlar. bu irtifada iklim biraz daha serttir ve hasat edilen kahve meyvesine lezzet katmaya başlar.

1200 m’de yetiştirilen kahve
bu rakımda dünyadaki en güzel kahvelerinin yetiştiği topraklar başlar.  bu rakım, dünyadaki en iyi arabika kahvelerini yetiştiği rakımdır. özellikle de arabika kahve kalitesindeki bu rakımdaki artışın diğer bir etmeni de, çoğunlukla besleyicilik bakımından yoğun topraklarda yetiştirilmeleridir.
bu yükseklikte yetişen kahve çekirdeklerinin lezzet profilleri çeşitlidir ve siz burada yetişen kahvelerden narenciye, fındık, ceviz, badem, vanilya ve çikolata notaları alabilirsiniz.

1500 m’de yetiştirilen “yüksek rakımlı kahve
yaklaşık 1500 m seviyesinde yetişen kahve “çok yüksek rakımlı kahve” olarak bilinir. bu kahve çekirdekleri meyvemsi, baharatlı, çiçeksi ve hatta şarabı anımsatan tatlar barındırabilir.

artık bir kahve çekirdeğinin lezzetinde rakım farklılıklarının rolünün farkındasınız ve yerel kahvecinizden artık hangi özelikte ürünleri satın alacağınızı biliyorsunuz. kahve tadını veren şeylerin temellerini anlamak, daha seçici bir kahve içici olma yolundaki ilk adımdır.

published by achilles coffee

Yorumlar

Popüler Yayınlar