rakım kahvenin tadını etkiler
şarap, bira ve çayda olduğu gibi, kahve çekirdeklerinin de
yetiştirildiği koşullar fincanınızdaki lezzeti büyük ölçüde etkileyebilir. bir
kahve çekirdeğinin kalitesini etkileyen birçok faktör vardır, ancak bunların
hiçbiri yetiştirilen rakımdan daha önemli değildir.
rakımın neden bir kahve çekirdeğinin tadı üzerinde böyle büyük bir
etkisi olduğunu anlamak için, biraz bitki biyolojisine girmeliyiz. genel bir
kural olarak, rakım ne kadar yüksek olursa, bir bitkinin gelişmesi de o kadar
zor olur. bu ilk başta kötü bir şey gibi görünse de, hayatta kalmayı başaran bitkiler
için aslında faydalıdır. bu yüksek rakım kahve çekirdeklerini kahve alıcılarının
ve kahve severlerin beğenisine ve dünya çapında aranmasına yol açan, içlerindeki
şeker ve lezzetlerin iyi geliştiği, yoğun ve daha sert ( hard bean coffee : hb; hard growth : hg ) kahve çekirdeklerine
dönüştürür.
yüksek rakımın kahve üzerinde etkisi vardır
kahve meyvesi yavaş olgunlaşır. yüksek rakımlarda iklim, kahve
meyvesine içindeki tatları ve şekeri oluşturacak gerekli zamanı fazlasıyla
sağlar.
dağlık bölgelerin eğimli zemininde yağmur suları ağacın kökleriyle
eğimden dolayı kısa süreli etkileşeceği
için, ağaçlar daha az su alır ve kahve kirazları daha yoğun, daha sert olur.
yediğimiz bitkilerin çoğu deniz seviyesinde yetişirken, kahve
konusunda yüksek rakımın nerden çıktığını merak ediyor olabilirsiniz. genel
olarak, deniz seviyesinden 1.200 m üzerinde yetişen kahve "yüksek rakımlı
kahve” ( hard bean, hard growth ) olarak kabul edilir. bununla birlikte, kahve
dünyanın değişik yerlerinde ve kahve lezzetini farklı farklı etkileyecek
değişik rakımlarda yetişmektedir.
762 m'nin altında yetiştirilen kahveler :
kahve, lezzette daha az karmaşık, hafiftir ve genellikle biraz
yumuşaktır. kahve ağaçları bu yüksekliklerde çok stresli koşulları yaşamaz ve
bol miktarda su ile büyürler. bu ortam kahve kirazlarında hoş görünümlü bir
tombullaşma ve lezzetinde sulanma yapar. bu rakımdaki tek istisna 609 m yükseklikte
yetişen ünlü “hawai kona” kahvesidir.
900 m’de yetiştirilen kahveler :
bu rakımda kahve hem daha tatlı, hem de daha pürüzsüz tatlar
almaya başlar. bu irtifada iklim biraz daha serttir ve hasat edilen kahve
meyvesine lezzet katmaya başlar.
1200 m’de yetiştirilen kahve
bu rakımda dünyadaki en güzel kahvelerinin yetiştiği topraklar
başlar. bu rakım, dünyadaki en iyi arabika
kahvelerini yetiştiği rakımdır. özellikle de arabika kahve kalitesindeki bu
rakımdaki artışın diğer bir etmeni de, çoğunlukla besleyicilik bakımından yoğun
topraklarda yetiştirilmeleridir.
bu yükseklikte yetişen kahve çekirdeklerinin lezzet profilleri
çeşitlidir ve siz burada yetişen kahvelerden narenciye, fındık, ceviz, badem,
vanilya ve çikolata notaları alabilirsiniz.
1500 m’de yetiştirilen “yüksek rakımlı kahve
yaklaşık 1500 m seviyesinde yetişen kahve “çok yüksek rakımlı
kahve” olarak bilinir. bu kahve çekirdekleri meyvemsi, baharatlı, çiçeksi ve
hatta şarabı anımsatan tatlar barındırabilir.
artık bir kahve çekirdeğinin lezzetinde rakım farklılıklarının rolünün
farkındasınız ve yerel kahvecinizden artık hangi özelikte ürünleri satın
alacağınızı biliyorsunuz. kahve tadını veren şeylerin temellerini anlamak, daha
seçici bir kahve içici olma yolundaki ilk adımdır.
published by achilles coffee
published by achilles coffee
Yorumlar
Yorum Gönder