ekstraksiyon ve çtkm ( tds ) için sezgisel bir kılavuz - 2

esirleri kurtaran su
resim 1
su günü ve iyi çocukları kurtarmak için burada ( resim 1 )... kahve hücrelerine su girdiğinde, su çözünebilir maddeleri çözmeye başlar ( resim 2 ). su ve içine aldığı çözünürlerden oluşan bu yeni çözelti "kahve" olarak bilinir.

suyun fincana kaçırdığı çözünürleri
resim 2










bir kahve çekirdeğinin toplam kütlesine baktığımızda yalnızca % 30'u çözünür maddelerden oluşur. çekirdeğin diğer% 70'i, kahve çekirdeğinin yapısını oluşturan çözünmez liflerden ve karbonhidratlardan yapılır.
bir çekirdekteki çözünebilirlerin yüzdesi
resim 3













çekirdeğin yaklaşık% 20’si iyi nitelikte çözünebilirler olup, diğer% 10 ise tadı kötü çözünebilir bileşiklerdir. en iyi kahveyi demlemek için, iyi nitelikte çözünebilir bileşikleri serbest bırakmaya çalışmalı ve kötü olanları ise karanlık hücrelerinden çıkmasına engel olmalıyız.
şansa bakın ki, kötü olanlar iyi olanlardan daha yavaş hareket ediyor ve bu nedenle suda çözülüp, exrakta ( özüte ) geçmeleri daha uzun sürüyor. kahve demlemede zamanın önemi ve kritik rolünü şimdi anlamışsınızdır. 
suyun iyi nitelikte çözünebilirler molekülleri çözerek hücrelerinden kurtaracak kadar zamanı uzun, ama kötülerin hücrelerinden kaçmalarına izin vermeyecek kadar kısa tutmalıyız.

kahve dünyasında, demleme oranı ( extraction yield ) çözünebilir bileşiklerin ne kadarının coffea arabica hapishanesinde tutuklu, ne kadarının özgür bırakacağımızı anlatmak için kullanılan bir terimdir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar