ekstraksiyon ve çtkm ( tds ) için sezgisel bir kılavuz - 4
espresso’da öğütme
derecesi…
sertlik, fincandaki çözünür maddelerin suya oranıdır…
bu noktaya kadar her şey, her bir hücreden salınan iyi ve kötü nitelikteki çözünürl maddelerin dengesi ile ilgili olmuştur. şimdi, çözünmüş toplam katı madde ( çtkm ya da total dissolved solids : tds ) olarak da bilinen sertliğe bakalım.
bu noktaya kadar her şey, her bir hücreden salınan iyi ve kötü nitelikteki çözünürl maddelerin dengesi ile ilgili olmuştur. şimdi, çözünmüş toplam katı madde ( çtkm ya da total dissolved solids : tds ) olarak da bilinen sertliğe bakalım.
çtkm, basitçe bir fincandaki
suda çözünür maddelerin oranı olarak tanımlanabilir. tds derecesinin kaç
olacağı kişisel tercih meselesidir, ancak genellikle % 1.15 - % 1.35’in en
uygun olduğu düşünülmektedir.
bu her 1 çözülebilir katı
madde için ( kafein, yağ, sodyon, karbonhidrat, klor vb… ) için 99 kısım suya ( yaklaşık olarak ) sahip olduğumuz anlamına gelir.
ekstraksiyon
esnasında salınan çözünen bileşikler tadı ve lezzetin yoğunluğunu belirler. bunu
müzikle anlatmak gerekirse çözünürlerin bir araya geldiği tadı bir müziğin
kendisi olarak ve çtkm’yi, sesin ne kadar yüksek olduğunu ayarladığınız hacim olarak düşünmelisiniz.çtkm'yi artırmak daha
güçlü bir lezzet üretecektir ama onu çok yüksek bir tona ulaştırmak, çözünebilir
kötü bileşiklerin özütte çoğalmasına, dolayısıyla kahvenin tadı üzerinde egemenlik
kazanmasına yol açarak, olumsuz aromalar oluşturabilir.
Yorumlar
Yorum Gönder