espresso içmek…
i. beğeneceğin bir içme tarzın olsun...
espresso meraklıları, espresso içmelerinde ritüelleri takip etmeyi ve hangi yöntemin daha üstün olduğunu iddia etmeyi severler. aşağıda bir kaç ortak görüş ve yöntem açıklanmıştır; ancak uzmanlar bile bunların hangilerinin "en iyisi" olduğu konusunda anlaşamazlar.
bir seferde birden fazla yöntemi test etmek isterseniz, her atıştan önce damağınızı suyla temizlemeyi unutmayın.
bir seferde birden fazla yöntemi test etmek isterseniz, her atıştan önce damağınızı suyla temizlemeyi unutmayın.
ii. espresso’yu kokla...
burnunuza bardağa yerleştirin ve aromayı uzun ve yavaş bir şekilde içinize çekin. koku lezzetin önemli bir kısmını yapar.
iii. kremaya karar ver...
açık kahverengi "krema" tabakası espresso’nun en acı kısmıdır, bu nedenle yeni espresso içicileri genellikle onun sert tadını pek hissetmek istemezler. krema konusunda "uzman" içicilerin en azından bazıları tarafından kullanılan birkaç yaklaşımı vereyim :
kremayı espresso ile karıştırmak icin bir kaşıkla kullanın veya fincanı girdap oluşturacak biçimde dairesel olarak döndürün. acı, sert kremalı tadı istemiyorsanız, sakın kaşığı yalamayın !
acı bir şokla içime başlamak için kremadan bir yudum alın. bazıları bundan sonra kalan kremayı espresso ile yeniden karıştırıp içer. fakat çoğu krema hâlâ alttaki espresso kütlesinden ayrı halde, üstte yüzerken, kalan espresso’sunu içmeye devam eder.
kremayı ayrıştırıp atın ve içmeye devam edin.
bu seçenek gelenekselcileri dehşete düşürebilir, ancak bazı şefler bile daha tatlı, daha hafif, daha eşit şekilde dokulu espresso içmeyi tercih ederler.
iv. "fondipleme" yöntemini düşün...
ekstraksiyondan sonraki ilk 15 ila 30 saniye içinde espresso’nun tadı değişmeye başlar ( bazıları lezzetin kötüleştiğini düşünüp, bunu önermez ) ve krema fincan içinde çözülmeye başlar. bir veya iki yudumda bölerek esprosso'yu içmek, lezzetin nasıl değiştiğini görmek için en az bir kez denemelisiniz, ama gırtlağınızda son derece yoğun bir düğümün sizi bekliyor olduğunu da unutmayın !
bir de bunu denemeden önce içeceğin espressonun sıcaklığını kontrol edin.
farklı bir lezzeti yakalamak için önce kremayı ya da bir kremalı-sıvı karışımını, ya da kremayı kaşıkla attıktan sonra, kalan likiti kaşıkla karıştırıp, ) yudumlayarak tarz belirleme denemelerinize başlayabilirsiniz.
not : sonuncusu benim de tercih ettiğim yöntemdir. amaç acı tatların yoğun olduğu kremadan kurtulmak ve fincanın dibindeki en hoş tatları karıştırarak tüm fincana yaymaktır.
bir de bunu denemeden önce içeceğin espressonun sıcaklığını kontrol edin.
farklı bir lezzeti yakalamak için önce kremayı ya da bir kremalı-sıvı karışımını, ya da kremayı kaşıkla attıktan sonra, kalan likiti kaşıkla karıştırıp, ) yudumlayarak tarz belirleme denemelerinize başlayabilirsiniz.
not : sonuncusu benim de tercih ettiğim yöntemdir. amaç acı tatların yoğun olduğu kremadan kurtulmak ve fincanın dibindeki en hoş tatları karıştırarak tüm fincana yaymaktır.
![]() |
espresso içmek… |
v. yudumlayarak içmeyi deneyin...
bir bardak espresso içimi süresince tadın değişen nüanslarını keşfetmek için, içkinizi karıştırmadan yudumlayın. yok ben, kompakt, dengeli, tutarlı bir tat istiyorum diyorsanız, yudumlamadan önce espresso’nuzu karıştırın. ama neyi tercih ederseniz edin, espresso’nuzu soğutmadan bitirmeye çalışın. soğutma espresso'nun lezzetlerini değiştirir veya farklı notalar daha belirgin hale getirir, ancak espresso oda sıcaklığına yaklaştığında, espresso çoğunlukla olumsuz etkilenir.
üst ve alt katmanlardaki farklı tatları dengelemek için espresso’yu karıştırıp, yudumlamayı deneyin.
üst ve alt katmanlardaki farklı tatları dengelemek için espresso’yu karıştırıp, yudumlamayı deneyin.
vi. şekerle birlikte tadın...
çoğu espressoseverin içeceğe katkı maddeleri eklemekten hoşlanmadığı için, bu adımı bilinçli olarak, espresso içim yöntemleri içinde en sona bıraktım. düşük seviyeli bir espresso'nuz varsa ya da espresso dünyasında yeni girdiyseniz veya artık tatlı kahve içeceklerinin dışına çıkmak istiyorsanız espressonuza küçük bir şekerin getirdiği değişikliği eklemeyi deneyin.
çoğu espressoseverin içeceğe katkı maddeleri eklemekten hoşlanmadığı için, bu adımı bilinçli olarak, espresso içim yöntemleri içinde en sona bıraktım. düşük seviyeli bir espresso'nuz varsa ya da espresso dünyasında yeni girdiyseniz veya artık tatlı kahve içeceklerinin dışına çıkmak istiyorsanız espressonuza küçük bir şekerin getirdiği değişikliği eklemeyi deneyin.
not : bu konuya mutlaka ayrı bir yazımda değineceğim, çünkü espresso içiminde uzun uzun değinilmesi en şart konu budur.
vii. maden suyuyla servis yapın...
bazı kafeler, espresso’nun yanında maden suyu verir. damağınızı temizlemek için espresso içmeden önce bunu yudumlayın ( maden suyundan hoşlanmıyorsanız normal içme suyu için ). eğer espresso bittikten kalan suyu yalnızca ve yalnızca esprosso’nuzu sevmediyseniz için ve bunu yaparken barista'nın menzili dışında olduğunuzdan ve ona görünmediğinizden emin olun.
viii. çikolata kurabiye ile birlikte deneyin...
italyan kafeleri espresso’yu ara sıra bir parça çikolata ile servis etmektedir. bu tür espresso yanı ikramlarda özellikle bisküvi veya kurabiye gibi kuvvetli aromalılardan kaçının. elbette ki, espresso çoğunlukla yalnız servis edilir.
espresso tadım seanslarında içimler arasında damağınızı eski espresso tat kalıntılarından arındırmak için tuzsuz krakerler ve yalın sudan başka bir şey almayın.
espresso tadım seanslarında içimler arasında damağınızı eski espresso tat kalıntılarından arındırmak için tuzsuz krakerler ve yalın sudan başka bir şey almayın.
ix. alkol veya yiyecek ile birlikte deneyin...
affoogato yapmak için espressonuza vanilyalı dondurma ekleyin. espressonuzu votka veya kahve likörü ile birlikte olan reçeteleri deneyin. tabii ki latte, mocha veya cappuccino gibi daha karmaşık espresso içecekleriyle alkol işine girmeden de, kafe dünyasında kalmaya devam edebilirsiniz.
not : wikihow'dan alıntıdır.
Yorumlar
Yorum Gönder