filtre kahve makinasında siyah kahve yapma
karmaşık bir şey değildir.
i. taze kavrulmuş kahve çekirdeklerinden her zaman küçük gramajlarla alın. zamana, hava ve güneş ışığına maruz kalan kahve çekirdekleri aromasını yitirir.
kaliteli kahve yalnızca uygun şekilde kavrulmuş kaliteli bir kahve çekirdeğiyle olur. kahve çekirdeklerini kavurma işlemi karmaşıktır ve çekirdeğin nasıl kavrulduğuna göre kahvenin tadı çok değişir. kahvenizde sert bir yoğun lezzet istiyorsanız, koyu kavurmuş ( dark roasted ) bir kahve seçin ( örn: french roast ). daha az yoğun, daha hafif bir lezzet istiyorsanız, daha hafif bir kavrulmuş kahve seçin ( light roast / medium roast ).
i. taze kavrulmuş kahve çekirdeklerinden her zaman küçük gramajlarla alın. zamana, hava ve güneş ışığına maruz kalan kahve çekirdekleri aromasını yitirir.
kaliteli kahve yalnızca uygun şekilde kavrulmuş kaliteli bir kahve çekirdeğiyle olur. kahve çekirdeklerini kavurma işlemi karmaşıktır ve çekirdeğin nasıl kavrulduğuna göre kahvenin tadı çok değişir. kahvenizde sert bir yoğun lezzet istiyorsanız, koyu kavurmuş ( dark roasted ) bir kahve seçin ( örn: french roast ). daha az yoğun, daha hafif bir lezzet istiyorsanız, daha hafif bir kavrulmuş kahve seçin ( light roast / medium roast ).
asla önceden öğütülmüş kahveyi kullanmayın*. öğütülmüş kahve lezzetini ve aromasını kısa bir süre içinde yitirir*. demlemeden hemen önce öğütülmüş bir kahvenin lezzetinin hiç kaybolmadığından emin olabilirsiniz.
![]() |
filtre kahve makinasında siyah kahve yapma |
• sirke artıklarının tamamen çıkarılmasını sağlamak için birkaç kez de suyla demleme yapın.
• çok sert suyu olan bölgelerde sirke suyunu % 60, içme suyunu % 40 gibi yapın.
• temizlemeyi her ay tekrarlayın.
iii. kavrulmuş kahve çekirdekleriniz taze olmalı ( kavrulma tarihinden bu yana 3 ay geçmemiş kahve taze kavrulmuş kabul edilir ). ( mümkünse ) onları demlemeden hemen önce, filtre kahve modunda öğütün. en düzgün eşit öğütmeyi silendirik koni değirmenleri sağlar; ama fiyatları bıçaklı değirmenlerden çok pahalıdırlar. değirmeniniz bıçaklı değirmen ise ( ki ev tipi değirmenlerin çoğu böyledir ) daha homojen öğütme elde etmek için, öğütme sırasında birkaç kez değirmeninizi sallayın.
• istediğiniz tadı buluncaya dek her seferinde farklı partikül büyüklünde kahve öğütmelerini deneyin**. çekirdekleriniz ne kadar ince öğütülürse, onlardan elde edeceğiniz lezzet de o oranda daha artacaktır. ama, bir noktadan sonra ince öğütmenin daha acı bir demlemeye de neden olabileceğini unutmayın.
iv. yaklaşık olarak 237 ml su başına 2.75 çorba kaşığı öğütülmüş kahve oranını kullanın. sonraki gramajları aldığınız kahve tadına göre yeniden ayarlayın. ama kahvenizi öğütmede kullanılan öğütme derecesine göre, 2.75 çorba kaşığına ( hacim olarak 41 ml eder ) sığdıracağınız gramajın değişeceğini unutmayın. onun için evinizde 0.1 g hassasiyetli bir kahve terazisi bulundurun.
• istediğiniz tadı buluncaya dek her seferinde farklı partikül büyüklünde kahve öğütmelerini deneyin**. çekirdekleriniz ne kadar ince öğütülürse, onlardan elde edeceğiniz lezzet de o oranda daha artacaktır. ama, bir noktadan sonra ince öğütmenin daha acı bir demlemeye de neden olabileceğini unutmayın.
iv. yaklaşık olarak 237 ml su başına 2.75 çorba kaşığı öğütülmüş kahve oranını kullanın. sonraki gramajları aldığınız kahve tadına göre yeniden ayarlayın. ama kahvenizi öğütmede kullanılan öğütme derecesine göre, 2.75 çorba kaşığına ( hacim olarak 41 ml eder ) sığdıracağınız gramajın değişeceğini unutmayın. onun için evinizde 0.1 g hassasiyetli bir kahve terazisi bulundurun.
v. eğer varsa, üzerindeki otomatik ısıtma özelliğini kapatmayı seçin. çoğu kahve makinesi, demlemeyi 93 ° c’de mükemmel biçimde başaracak şekilde programlanmıştır, ancak sıcaklığı koruma özelliği filtre kahvenizi daha da kaynatabilir ki, bu da tadı ( zamanla ) acılaştıracaktır.
son olarak önerim şu… en iyi sonucu elde etmek için, yeni demlenmiş bu siyah kahveyi hemen için.
* : kavrulmuş kahve uygun saklama koşullarında 3 ay kadar kalitesini sürdürür.
** : filtre kahve yöntemine göre öğütme derecesi ayrı bir yazı konusu olacaktır.
** : filtre kahve yöntemine göre öğütme derecesi ayrı bir yazı konusu olacaktır.
Yorumlar
Yorum Gönder