kahve kirazının öyküsü

kahve aslında kiraza çok benzeyen bir meyvedir. üzüm ve benzer diğer meyveler gibi, olgunlaşma sürecinde toprak ve havadaki aromatikleri içine çeker.
çiçekleri beyaz ve hoş kokulu, kirazı andıran kırmızı meyvesinin içinde sıklıkla iki çekirdek bulunan, dikildikten yaklaşık 3 yıl sonra meyve vermeye başlayan ve 30-40 yıl boyunca ama yılda 2-3 kez meyve veren bir ağaç türüdür. kahvenin defne yaprağına benzer, kışın dökülmeyen koyu, parlak ve sivri uçlu yaprakları vardır. bol yağış alan, ortalama sıcaklığın 18-24°c arasında bulunduğu ve don olayının görülmediği kuşakta yetişir.
bol yağışların ardından kahve ağacı, yılda iki ya da üç kez bembeyaz muhteşem çiçekler açar. güçlü ve keskin kokuları kimi zaman yasemini, kimi zaman portakal ağacının çiçeğini andırır. yeni çiçek vermeye başlamış bir ağaç, dallarında bir yılda toplam 20-30 bin çiçek taşır.
kahve çiçekleri açtıktan birkaç saat sonra solmaya başlar ve yavaşça meyve olmak için hazırlanırlar. her ağaç ortalama bir kilo kahve çekirdeği verir.
kahve çiçeği beyaz renktedir ve yasemin gibi kokar. kahve meyvesi; büyüklüğü, şekli ve rengindeki benzerlikler nedeniyle "kahve kirazı" olarak da adlandırılmaktadır. içinde genellikle iki çekirdek bulunur.
kahvenin yaklaşık yetmiş türü olmasına rağmen, çoğunlukla coffea arabica ve coffea canephora ( robusta ) adlı türlerin tarımı yapılmaktadır. arabika çekirdeklerinden üretilen kahve, robusta’ya göre daha az kafein içerir. arabika türü dünya kahve üretiminde %70 oranında bir hacme sahiptir. ancak hastalıklara ve iklim koşullarına çok dirençli olmadığından dolayı yetiştirilmesi zordur ve çok pahalıdır. genellikle 900 – 2.000 m yüksekte yetişir.
robusta türünün kokusu ve lezzeti arabica kadar iyi değildir ama daha bol ürün vermektedir. bu nedenle ikinci dalga ve endüstriyel tüketimde ikisi de harmanlanıp satılır. robusta ise daha alçak rakımlı 200 - 800 m yerlerde yetişir.
robusta türünün kokusu ve lezzeti arabica kadar iyi değildir ama daha bol ürün vermektedir. bu nedenle ikinci dalga ve endüstriyel tüketimde ikisi de harmanlanıp satılır. robusta ise daha alçak rakımlı 200 - 800 m yerlerde yetişir.
Yorumlar
Yorum Gönder