mükemmel demlenmiş espresso

mükemmel espresso

































iyi demlenmiş bir kahve adeta küçük bir mucizedir. küçük bir fincan lezzet üretmek için sayısız değişkeni dengelemeyi amaçlayan çok sayıda çalışma yapılmıştır. ideal kahvenin tadının ne olması gerektiğini bilmek bu nedenle bir zorunluluktur. işte bu yazının konusu da budur.
ideal kahve tatlı ve olgundur; asiditesi dengeli ve pozitiftir, eğer bir de kahvenin ağzınızda sonlanışı uzun sürecek kadar şanslıysanız ideal kahvenin karmaşık yapıda olduğunu da fark etme şansını yakalarsınız.
1. tatlı ve olgundur.
kiraz ya da erik gibi bir sert meyve düşünün. Kahve kiraz halde iken gerçekten böyledir. başlangıçta bu kahve kirazında çok fazla asidite ve buruk tat vardır ama zamanla giderek tatlılaşır. zamanla kahve kirazı içindeki şekerler gelişir ve artar. bir kahveden istediğiniz tatlılık ve olgunluk işte buradan gelir.

2. dengelidir…
içindeki tatları gösterecek kadar dengelidir. eğer aşırı veya yetersiz özütlenmiş bir kahve ile dolu bardağınız varsa içtiğiniz kahvenizden ne gibi tatlar barındırdığını anlamanız gerçekten zordur. bu gibi genel ekstraksiyon hataları algıyı zorlaştırır ve içtiğiniz kahvenin menşeini bozar.

3. asidite.
ince, karmaşık ve tanımlanabilir bir asidite kahvenin tadına bakmaya gerçekten değer kılan şeydir. asitlik, inanılmaz derecede hoşnutluk veren ama aynı zamanda sinir bozucu bir şekilde karasız bir şeydir. belirli bir meyveyi, hatta bir şarabı hatırlatan asitliği elde ettiğinizde, keyfiniz güzel olur. eğer asidite size içindeki meyve çeşidini tespit ettirebilecek ve hatta son kez o meyveyi yediğiniz zamanı çağrıştırabilecek kadar vurgulayıcı ve yoğun ise, o espresso sizi adeta yere çiviliyecektir.

4. ağızdaki sonlanışı dakikalarca sürmelidir…
iyi bir finiş neredeyse sonsuza dek devam eder. bu iyi bir ekstraksiyon işaretidir.
4 bölümde vermeye çalıştığım iyi, kötü ve çirkin demleme ve bunlara ait lezzet notalarını artık bitirdim. kahve tadımlarınızda bu lezzet vurgularından bir kaçını mutlaka yaşayacaksınız ve bu olduğunda bunların hangi tür demlemeden kaynaklandığını artık yorumlayabileceksiniz.
kahve özütlemede 3 farklı sonuç vardır



ilerde demlemeyi değiştirmeyle ilgili iki ana faktörü aktaracağım.

Yorumlar

Popüler Yayınlar