temel espresso tabanlı içecekler ve yanlış kanılar

geleneksel ile endüstüriyel 
by achillescoffeeroasters.com

şimdilerde alışılagelmiş espresso bazlı içeceklerde gerçeğin ne olduğu kafa karıştırmaya başladı. starbucks ya da diğer endüstüriyel kahvecilerden ( 2. dalga kahveciler ) aldığınız macchiato ile üçüncü dalga kahvecilerden aldığınız macchiato’nun tamamen farklı olduğunu göreceksiniz. bu kavram kargaşası sonucu barista'nın hazırladığı kahve sizi epey şaşırtmaktadır. peki, hangisi geleneksel macchiato ya da cappuccino.
 bugün bu kavram kargaşalarından bazılarını temizlemek ve bu kahve türlerinin geleneksel halinin ne olduğuyla ilgili konuşmak istiyorum.

macchiato
öncelikle, muhtemelen en çok yanlış anlaşılan içki ile başlayalım: macchiato. 2. dalga kahvecilere gidip bir macchiato sipariş ederseniz, üstü krem ​​şanti ile kaplı oldukça büyük
hacimde ve şekerli bir kahve alırsınız. geleneksel macchiato, bundan çok farklı bir kahvedir. orijinal macchiato aslında solo espresso ( “single shot” ya da “tek içim” diye de söylenir ) üzerine bir miktar sıcak cappuccino köpüğü konulmasıyla oluşan, "çok küçük bir içecektir". bütün bu espresso türevi kahve 25 -30 ml kadar hacim kaplar. espresso macchiato aslında köpüğü az bir bone dry cappuccino’dur.
amerika'daki 3. dalgacı kahvecilerde ortaya çıkan standart "wet macchiato” ( ıslak macchiato ) vardır. wet macchiato, solo espresso üstüne buharla pişirilmiş sıcak süt ve onun da üstünde mikro köpük konulduğu; bazen de kahve severin zevk alacağı latte art yapılan kahve içeçeğidir.

cortado
cortadao ispanyolca bir terimdir ve süt ile espressonun sertliğinin “kesilmesi” anlamındadır. piccola ve antoccino’ya çok benzer. . cortado arjantin'den çıkmıştır ve eğer "gerçek" bir

kortado alırsanız, doppio espresso ve onun üzerine dökülmüş buharda pişirilmiş ve köpük içermeyen sütün dökülmesiyle elde edilen yaklaşık 117 ml’lik bir espresso türevi kahveniz vardır.
bu kahvenin temel özelliği köpük miktarı ( flat white veya latteye benzer şekilde ) ve sunulmada tercih edilen cam bardağının boyut ve stil özelliğidir. bu cam bardak bir macchiato cam bardağından ( 90 ml ) daha büyük, cappuccino fincanından ( 150 – 180 ml )  daha küçük olan. cortado solo esppresso üzerine latte kıvamında süt eklemesi ile elde edilir. sert ve yumuşak olarak sunumu mümkündür. cortada’nın üzerinde latte sanatına olanak tanıyan bir miktar mikro köpük uygulandığı bir uyarlaması da yaratılmıştır. geleneksel olarak gibraltar adlı cam bardaklarda sunulur. onun için “gibraltar” olarak da bilinir.

flat white ve cappuccino
espressoya bir cortado'dan biraz daha fazla süt eklerseniz, iki tane çok tartışmalı kahve türü oluşur : flat white ve cappuccino. her ikis de geleneksel olarak 150 – 180 ml bir hacimde
servis edilir. her ikisinin içinde de aynı miktarda espresso vardır. fakat dökülen sütun kıvamları her birinde farklıdır. flat white’ı ben daha maskülan bulurum ve latte’ye diğerlerine göre daha yakın bir kahve türüdür. buharla pişirilmiş süt ve mikro köpüğü vardır ama köpüğü latte'ninkinden daha azdır.
flat white, yeni zelanda ve avustralya'da çok popülerdir ve birçok kişi burada ( abd'de ) aynı kaliteyi bulmayı ümit ediyor. bir cappucino flat white’dan daha fazla köpüğe sahiptir. geleneksel bir cappuccino'da bir fincanın üçte biri espresso, üçte biri buharda pişirilmiş süt, üçte biri de köpük olmalı ve bu 3 kalem materyalin her biri de 29 ml kadar olmalı*. bu içeceklerin ikisinin de oldukça küçük hacimde olduğunu öğrendiğinize göre, bir dahaki sefere birisinin büyük boy ( 580 ml ) flat white sipariş ettiğini görünce klasik hacmin bu olmadığını artık düşüneceksiniz.

latte
sonunda sıra latte'ye geldi. sadece buharla pişirilmiş süt ve espresso'dan yapılan latte'den, vanilyalı, karamelli kesinlikle yaratıcı latte'lere kadar, birçok latte çeşidi vardır . latte birçok boyutta sunulmaktadır, ancak hepsinin ortak temel özelliği vardır. bu özellik, hepsinin aynı mikro köpük miktarına sahip olmalarıdır. bunun görülebilmesinin bir yolu, latte'nin iki parmak genişliğinde köpük içermesi ve flat white’ın köpüğünün yarım parmak genişliğinde olmasıdır.
bunlar barista'nın usta olması gerektiği ana espresso içecekleridir. barın arkasında ne tür bir lezzetler çıkarabileceğinizin tek sınırı yaratıcılığınızdır !

* geleneksel cappuccino solo espresso konulmuş fincanım kalan boşluğunun yarısı buharla pişirılmiş süt ve kalan diğer yarısı da mikro köpük konulmasiyla oluşur.

Yorumlar

Popüler Yayınlar