pour-over yöntemle siyah kahve yapma…

bu yazıda filtre kahve makinası olmayan ya da filtre kahve demlemede makinayı tercih etmeyen kişiler için pour-over ( üstten 93 c sıcak su dökerek demleme ) yöntemle siyah filtre kahve yapmayı işliyorum. pour-over yöntemler içinde belli başlıları chemex, v60, wood neck, kalita wave, beehouse, kone gibi yöntemlerdir.
pour-over yöntemle siyah kahve yapma

i. taze kavrulmuş çekirdek kahve satın alın. kavurma işleminden sonraki bir hafta kadar içinde  doğrudan kavurmacınızdan alamıyorsanız, internetten saygın bir kavrulmuş kahve çekirdeği satıcısından ve vakumla mühürlenmiş bir torba içinde satılan kahveyi tercih edin.

ii. kavrulmuş kahve çekirdekleriniz için ya kendinize kahve öğütücü satın alın veya kahve çekirdeklerinizi kahvecinizde öğüttürün... mümkünse kahve çekirdeklerinizi bıçaklı grinder’da değil, konik ya da düz öğütücülü grinder’da öğüttürmeyi seçin. en iyi sonucu elde etmek için kahve çekirdeklerinizi demlemeden hemen önce taze öğüt(tür)ün.
farklı girinder ( öğütme ) derecelerindeki demlemeleri deneyin. daha ince öğütülmüş kahve çekirdekleri genellikle tercih edilse de, daha kalın öğütmelere kıyasla daha acılı bir demlemeye neden olabileceğini unutmayın.
not: birçok kişi kahve öğütmede toz şeker büyüklüğünü tutturmanızı önerebilir.

iii. iyi su kullanın… musluğunuzdan çıkan suyun tadını seviyorsanız, muhtemelen iyi bir kahve yaparsınız. yumuşatılmış veya damıtılmış su asla kullanılmamalı, ancak karbon filtreli su, bazı musluk sularında görülen kimyasal tadı azalt mada işe yarayabilir.
suyun içindeki mineraller, demleme işleminde önemlidir.

iv. pour-over demleme için bir su ısıtıcısı, kağıt filtrenin yerleşeceği dripper ( bir çeşit huni ) ve ağartılmamış kağıt filtreler ( kahverengi olanlarından ) kullanın.
çoğu kahve tutkunu tek fincanlık dökme pour-over demleme yönteminin en iyi, en zengin siyah kahveyi sağladığına inanır.


v. kağıt filtre yerleştirilmiş dripper’ı, yeterli büyüklükte bir fincan ya da server’ın üzerine koyun. demleme başlamadan hemen önce yaklaşık üç yemek kaşığı öğütülmüş kahveyi filtre kağıdına dökün.
ciddi kahve demleyicileri hacim ile kahve dozu belirlemek yerine, öğütülmüş kahvenin ağırlığına odaklanır. siz de çorba kaşığı ölçeklendirmesi yerine gramaj ile demlemeyi tercih edecek olursanız, bir litre suya 60 ila 70 g su öğütülmüş kahve oranını hedefleyin. kullanacağınız suyun miktarını elinizdeki fincanının boyutuna göre ayarlayın. sonrada bir 60 oranında öğütülmüş kahve kullanın.

vi. suyu ketle ya da çaydanlıkta kaynatın. kaynama noktasına gelmeden hemen önce kaynatmayı durdurun ya da kaynama noktasına ulaştıysanız, 30 – 60 saniye kadar soğumasını bekleyin. kahve pişirmek için ideal su sıcaklığı 93° derecedir.
genellikle, kullandığınız öğütülmüş kahvenin kavrulma düzeyi ne kadar koyu olursa, demlemede kullanacağınız suyun sıcaklığı da o oranda daha az olmalıdır. hafif kavrulmuş ( light ve medium roast ) kahveler için 97 dereceye kadar bir sıcaklık kullanın. daha koyu kavurmalar için, 90.5c dereceye yakın bir sıcaklık kullanın.

vii. kronometreyi dört dakikaya ayarlayın. kahvenizi ıslatmak için 60 gr kadar sıcak su dökün. 30 saniye bekleyin ve tekrar dökün, dört dakika içinde kettle’daki sıcak suyunuz bitene kadar bunu yineleyin*.
dört değil de, üç dakikalık demleme süresi ile denemeyi düşünün. filtreyi aşırı doldurmamaya özen gösterin ( taşar ). daha kısa bir demleme süresi ile hoşlanacağın daha iyi sonuçlar bulabilirsin.
hafif kavrulmuş kahveler için daha uzun demleme zamanı ve daha koyu kızartmalar için daha kısa bir demleme zamanı kullanın.
ne 30 sn’lik bekleme süresi ne de dökülen sıcak suyun gramajı mutlak rakamlar değildir.


** ınfernoterra tarafından kaleme alınmıştır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar