kahve seçim rehberi
kendinize göre kahve çekirdeğini nasıl seçebilirsiniz ?
adrian dart
hepimizin
raflara bakıp, nerden başlayacağımızı bilmediğimiz bir zaman olmuştur. o
raflarda şaraplar, çikolatalar, patatesler, peynirler veya baktığınız her neyse
o varken… sadece tüm olasılıkları ve seçenekleri gördüğünüz o kritik an… yeni
heyecan verici o tadı bulma hissi ve onun keşfi; sizin o son tercihiniz… siz
“ah bilmiyorum, ben yalnızca biraz ezine peyniri ve biraz mihaliç loru alacağım
ve bunlar yeterli bence” demeden hemen önce...
o karasız seçim anında
hepimiz dura kalırız… peynirler karşımızdadır ve biz nereden başlayacağımızı bilemeyiz.
karşımızda peynir yerine şarap, çikolata, patates, kahve de olabilir. hele de
önünüzdeki tüm olanakları ve seçenekleri görünce... sonunda "ah ben bu
kadar çeşit peynir olduğunu bilmiyorum, ben yalnızca peynir alıp, gidecektim.
bunun mihaliç’i, izmir tulumu, ezine’si, manyas’ı varmış. kararınızı vermeden hemen önce, heyecan verici yeni
lezzetler ve keşifler nihai seçiminizi bekliyor olduğunu bilin.
kahvede de
durum farklı değildir. seçenekleri sınflandıracak bir dünya dolusu bilgi, bolca seçenekler ve aradığınızı bulmada, sizin için doğru kahveyi seçmenizde size yol gösterecek birinin olmaması... bugün, kendiniz ya da sevdiğiniz bir kişi için önemli bir seçim yaparken göz
önünde bulundurmanız gereken bazı temel etkenleri inceleyeceğiz. ister lezzetli
kahve çekirdekleri alıp satın alırken, ister kahve menüsüne bakarken, gününüzn en
önemli kararını vermeye hazır olun.
kavurma tazeliği
bir içimlik hap bilgi : “taze en iyisidir. ben yalnızca en iyisini içerim”.
kahve ile
ilgili tüm zamanların en büyük efsanelerinden biri, sonsuza kadar sürmesidir.
kahve'nin ( kavrulduktan sonra ) kötüye gittiğini ve 2 hafta sonra
kullanılamayacağı yönündeki karşıt mit de tam doğru değildir.
burada
aslında tek bir kalite unsuru vardır. kahve bir meyvedir ( aslında bir kirazdır ) ve o
özenle yetiştirilip, işlenmiş bir tarım ürünüdür. bu yüzden taze her zaman en
iyisidir.
öyleyse taze
olanın neye benzediğini nasıl bileceğiz ? üzerlerine basılı kavurma tarihi
etiketine sahip kahveleri arayın. bu bilgiyi size vermeyen her kahve,
elenecektit. bu nedenle, "tarihinden önce kullanmak en iyisi" veya
üzerinde "10 aralık 2017'de kavrulmuştur" yazan herhangi bir ambalajı
olan kahve torbalarında çok dikkatli olun.
“öyleyse
kahveyi ne zaman satın alıp, hangi zamandan önce bitirmeliyim ?” olabildiğince
yeni kavrulmuş olarak satın alın ve en üst düzeyde keyif için kavurma
tarihinden itibaren en geç üç hafta içinde kullanmaya çalışın. kahvelerin ideal
'zirve' lezzet süreleri genellikle 7, - 14, günler arasındadır ve ziyaret
ettiğiniz büyük kahvelerin çoğunun normuda budur. potansiyel olarak bu süreyi 4
haftaya kadar uzatabilirsiniz, ancak çoğu zaman, 14. günden sonra kahvenizin
kalite ve lezzet yoğunluğu solup, sizi bir miktar tadı kaçmış bir fincanla ve
tatminsiz bir halde bırakabilir.
kavurmanın niteliği
bir içimlik hap bilgi : espresso makinesi için espresso kavurma, elle demleme için filtre
kavurma.
burası, demleme yöntemi için tercihiniz başladığı ikinci önemli
kavşaktır. burada yanlış bir yanıt yoktur, yalnızca en çok içmekten hoşlandığın
şey neyse ona göre seçeceksiniz.
espresso
kavurması ve filtre kahve kavurması. adlardan da anlaşılacağı üzere, gururla bu
etiketlerini gösteren kahveler, belirli demleme tekniği için kavrulmuştur. bir
espresso kavurma türünde kahveler espresso makinesinde demlemeye uygun hale
getirmek için karemelizayonu ve gövdesi vurgulanacak biçimde kavrulmuştur . bir
filtre kahve tipi kavurmada ise kahveler arzulanan parlak asiditeyi daha fazla
korumak için kahve kavurma sürecinde daha az işlenir ( medium light - medium ).
aeropress gibi daldırma ya da v60 ve chemex gibi üstten dökme yöntemleriyle
kahvenizi demleyecekseniz, o zaman "filtre demleme için kavrulmuş"
etiketli bir kahve arıyor olmalısınız.
karışım veya tek kökenli
bir içimlik hap bilgi : sütlü içecekler ( latte, capp, flat white, antoccino, cortado,
bicerin vb ) için harman ( blend ), siyah içecekler ( espresso, ristretto,
lungo, americano, fitre kahve ) için tek köken ( single origin ) kahveler.
bu
seçimi yapmak çok zor. burada bu seçimi
olabildiğince kolaylaştırmak için kapsamlı bir çözüm kullanıyorum. kahve ile
süt içmek isterseniz, bir karışım seçin. içeceğin şey siyah kahve ise tek
kaynak kahvesi seçin.
harmanlanmış
bir kahve için çoğu zaman, süt bazlı bir kahve içeceği akılımıza gelirken,
karmaşık ve dengeli bir espresso yaramada özgün tek kökenli kahveler seçildi.
kahve body artışı ve lezzetli kahverengi şekerleme aromaları sağlamak ya da
basitçe çiçeksi karmaşıklık ekleyerek espresso dengesine yardımcı olmak için
özenle seçildi. bu konuda daha müthiş bilgiler için şu makaleyi okuyun : “karışımlar bileşenlerin toplamından daha fazlasıdır”.
tek kökenli
kahveler tek bir çiftlik veya tek bir eyaleti işaret eden tek bir coğrafik
bölgeden gelirler. bu, kahve içicisine belirli bir bölgede yetişen kahvenin
yarattığı nüansı değerlendirmesini sağlar. dolayısıyla bir siyah kahve
içiciyseniz, süt makyajsız bir kahvede yetiştiği mikrocoğrafik koşullarda
kahvede gelişen lezzet nüansını daha kolay algılar ve tadını çıkarırsınız.
bütün bunları
söyledikten sonra, tek bir orijin sütte de iyi olabilir mi ?
"kesinlikle". harman kahveler de siyah kahve demlemelerinde işe
yarayabilir mi ? "saçma !". her şey tek kökenli kahvede neyin
kullanıldığına bağlıdır. şimdi okumayı sürdürelim ve görelim.
köken seçimi
bir içimlik hap bilgi : temiz ve tatlı içim için orta ve güney amerika, meyveli ve
kompleks tat için afrika, topraksı ve lezzetli içimler için asya.
yetişme
koşulları ve ekonomik etmenler gezegenimizde farklı coğrafyalarda büyük
farklılıklar göstermesinden dolayı, bir ülkede yetiştirilen kahvelerin diğer
ülkede yetişenlerden farklı olması şaşırtıcı değildir. şarap içenler bu olguyu
uzun bir süredir zaten bilmekteler ve onlar bir italyan veya avustralya
şarabından farklı olan fransız şarabında özgün tat ve aroma özelliklerini
görmeyi beklerler. kahve, kuzey ve güney subtropikal bölgeler arasındaki sıcak
enlemlerde büyümeyi tercih eder. bu enlem aralığı genellikle 'kahve bandı'
olarak anılır. bu bantta yükseklik, yağış miktarı, toprak koşulları ve güneş
ışığı gibi çok çeşitli değişkenler bulunur; bunların hepsi de kahvenizin tadını
değiştiren etmenlerdir.
öyleyse bu
geniş seçenek yelpazesini en çok hoşlanacağım
şeyi bulabilmek için nasıl daraltacağım ? meyve kökenli tatlar ve
çiçeksi aromalar arıyorsanız, afrika kahvelerini seçmek harika bir başlangıç
noktası olabilir. birçok kahve içicisi karmaşık meyve ve şarapsı aromaları
derinlemesine solumak için etopya kahve paketini açma düşüncesinden
heyecanlanırlar ya da sulu taş gibi bir kenya meyvesini düşünürken ağızlarının
suyu akabilir.
yumuşak bir
meyve karakterinin eşlik ettiği, çikolata veya fırında pişirilmiş tereyağlı
kurabiye gibi, lezzetli karamelize şeker tatları sergileyen temiz kahveler
arıyorsanız, güney ve orta amerika kahvesi sizin için iyi bir seçim olabilir.
dünyanın kahve üretiminin büyük kısmının bu alandan geldiğinden, burada gönlünüzün birincisini bulma olasılığı
yüksektir. brezilya daha ağır bir gövdeli ve yer fıstığı notaları olan kahveler
üretmekle tanınır. biraz kuzeyinde, kolombiya'da bu lezzetler yumuşaktır ve
tipik olarak karamelli ve şekerli gibi lezzetler daha fazla bulunurlar. okuyup
, dinlerken bile lezzetli geliyor, değil mi ? daha fazla araştırmam gerekiyor
mu ?
eğer
kahvenizin daha ağır gövdeli ve topraksı vurgular taşımasını isterseniz,
hindistan ve endonezya bölgesinden seçim yapmak sizin için uygun olur.
buralarda yetişen kahveler genellikle otsal ve kukulu lezzetlerle karmaşık
lezzetli ve şuruplu bir vücuda sahiptirler. bu bölgenin kahveleri ya çok
sevilir ya da çok nefret edilir.
varyeteler
bir içimlik hap bilgi : sevdiğin kahveleri not al, benzer bir variete ise bu iyi bir
şansdır.
kahve de bir tür meyve olduğundan, elmalar bir çeşidin tercihde nasıl önemli oynadığını
göstermek için verilecek en iyi örneklerden biridir. çoğu kişi elmayı sever, (
sevmeyen biri var mı ? ) böyle birinin olmayacağına güvenle bir bahse
girebilirsiniz. ancak elma çeşidini seçerken, tercihler oldukça farklıdır.
'amasya', 'golden', 'star king. çoğu zaman hangisinin en iyisi olduğuna ilişkin
tam bir görüş birliği olmaz ( oysa doğru cevap star king'dir - şaka - ).
alışılagelmiş
kahve çeşitleri bourbon, typica ve caturra'dır. birçok ülkede belli bir kahve
türü yetiştiriciliği ön planda tutulurken, farklı yetiştirme bölgelerinde bazı çeşitlerin
görülmesi de nadir değildir. geyşa çeşidi, gezegende en çok aranan şeylerden
biridir. onun doygun tatlılığı, berraklığı ve enerjik tatları, kara dutsu
meyvelerden mangolara ve hatta şeftalilere kadar uzanabilir. geyşa kahveleri
genellikle uygun fiyat etiketi ile gelir, ancak yaşamınızda armağan vereceğiniz
bir kahve sever varsa, bu seçim kesinlikle basit bir hediye olamaz.
işleme türü
bir içimlik hap bilgi : temiz, parlak ve tatlı kahve için "yıkanmış", kalın
meyve ve şarap vurguları için
"doğal" işlem görmüş kahveler seçin.
bir kahve
seçerken genellikle işleme yönteminin belirtildiğini görürsünüz. bu bilgi
genellikle kahve menüsünde veya pakette yazan 'yıkanmış' veya 'doğal' (
yıkanmamış ) etiketiyle belirtilir. bu işleme farkından dolayı, aynı kahveden
işlem gördüğü türe bağlı olarak farklı bir kahve deneyimi yaşamanız dikkat
çekici bir şeydir.
yıkanmış kahve
veya 'ıslak işlenmiş' kahve kirazının dış hamurunu çıkarır, daha sonra
yıkanmadan önce fermantasyon tanklarına yerleştirilir ve en son kurumaya
bırakılır. bu işlemde kahveler parlak karmaşık bir asidite sergileyen,
genellikle büyük bir lezzet yalınlığına sahip bir kahve olurlar. fermantasyon
gibi çok popüler bir yöntem ile üreticiler süreci kontrol altında tutar ve bu
yöntem kahvede daha az kusura yol açar.
doğal bir
işlenmiş kahve, çekirdeği meyvesinden ve parşümeninden ( kavurma sürecinde bu
parşömen ayrılır ve kahve çayı olarak pazarlanır ) ayrılmadan kurutulmuştur. bu
birliktelik kirazın etindeki tat ve şekerlerinin çekirdeğin üzerine
yayılmasına, geçmesine olanak sağlar. sonuç genellikle muhteşem bir aroma
ve şarap vurguları içeren bir 'meyve
bombası'dır. bu iki yöntem en yaygın iki kahve çekirdeği işleme yöntemdir,
ancak bal işleme ( honey processed : wet / washed ile dried / natural arası bir
yöntemdir ) ve ıslak örtme ( wet hulled ) gibi diğer yöntemler de vardır.
rakım
bir içimlik hap bilgi : yüksek rakımlara çıktıkça, daha fazla tatlılık ve daha iyi asidite
alırsın.
bu yararlı
bilgiler bize yetişme koşulları hakkında biraz bilgi verir. kahvenin yetiştiği
yükseklik bir kahve kirazının içindeki tatlılık ve asidite üzerinde önemli bir
etkiye sahiptir. şeker bir kahve çiftliği için değerli bir enerji kaynağıdır ve
bitki olumsuz koşullarla karşı karşıya kaldığında, hayatta kalmasına yardımcı
olmak için bu şeker kaynağını kullanacaktır. kahve, ortalama sıcaklık olarak
18˚c - 23˚c'yi ve yeterli yağış alabilmek için daha yüksek
rakımları tercih eder.
öyleyse hangi
rakımların kahvelerini aramalıyım ? 1.500 m ve üzerinde büyüyen herhangi bir şey oldukça
yüksek gelişme bölgesindedir ( high growing: hg or hard bean : hb ) ve bu
rakımda yetişenler genellikle rafine bir tatlılık ve asidite sergilerler ( daha
önce bahsettiğimiz lezzetli kenyan kahvelerini hatırlıyın ). 1000 - 1250 m
arasına inildiğinde, asidite önemli derecede azalır ve daha topraksı tonlar
bulunur ( brezilya ve hindistan kahvelerini düşünün ).
dolayısıyla,
bir dahaki sefere kahve içerken veya evde kullanmak için bir kahve seçmek
gerektiğinde, verdiğim bilgilere bir göz atın ve içmeyi sevdiğin kahvelerde ne
gibi olağan özelliklerin ortaya çıktığını fark edin. bu bilgiler
oldukça geniş bir yelpazede sunulan kahve çeşitleriyle karşı karşıya
kaldığınızda daha iyi kararlar vermenize yardımcı olabilir veya sizi kahve
konusunda hiç düşünemediğiniz lezzet aleminin kapısını açabilir.
Yorumlar
Yorum Gönder