victorio arduino black eagle va 388

rimini - sigep 2018 coffee fuarında victorio arduino'nun amiral gemisi olan gravimetrik va388 black eagle  espresso makinası benim için bir esas oğlandır.


gravimetrik makinalar entegre hassas bir terazi ile fincana düşen özütü ( espresso ) gerçek zamanlı ve yalnızca ağırlığı esas alarak izlemektedir. bu gravimetrik model belirlenen fincan ağırlığına ulaşınca akım valfini kapatarak demlemeyi sonlandırır. gravite felsefesinin özü budur.


victorio arduino bunu mükemmel bir espresso garantisi için yeterli kabul etmektedir*. va388 black eagle kahve makinesi bu sürdürülebilir tutarlık sonucu, her espressoyu hep aynı formatta yapabilmektedir.


avantajları : gravimetrik teknoloji ile ekstre edilen sıvının ağırlığı doğrudan fincanda ölçülür. bu nedenle fincandaki espresso miktarı ( yani gramajı ) filtrenin şekli, pakın sıkıştırılma derecesi, duş başlığının durumu, ve benzeri etmenlerden su sıcaklığı ve kahvenin türü değişmedikçe etkilenmez. barista espresso demleme süreci üzerinde, bu nedenle tama yakın bir kontrole sahiptir. fincandaki miktar her zaman programladığı kadar olur ve espressolar arasında bir gramaj ve tadım farkı oluşmaz.


2007 dünya barista şampiyonu ve v. arduino'nun makinadan sorumlu tanıtımcısı james hoffman şöyle iddiada bulunmaktadır : "benim için, va388 black eagle, fincan içindeki sıvıyı kontrol etmek, espresso'da doğru tutarlılığı elde etmek ve fincanda en iyi aromayı sağlamak için ideal bir makinedir ".

daha önce tanıttığım rancillo classe 11xcelcius'un asidite&bitterite balans oyunundaki başarısını grup başlarına monte ettiği microboiler'lara bağlamıştım. va388 black eagle bunu her bir grup başına atadığı t3 adını verdiği ünite ile başarmış, ama nedense ön plana çıkarmada pek başarılı olamamış. t3 ile her bir grup başına gönderdiği suyun sıcaklığını ayrıca kontrol edebiliyorsunuz. böylece bir grup başında asiditeyi vurgulayacak ayarları yükleyebilirken, diğer grup başında balansı ön plana alabilirsiniz. iyi numara.


ben bu yazımda bu makinanın en önemli özelliklerini öne çıkardım.fakat şunu unutmayın : va 388 black eagle'ın başarısı baristanın elindeki her kahve çekirdeği için ayrı ayrı demleme profili çıkarmasına bağlıdır. yani barista, sunduğu her bir kahve için, fincanda görmek istediği ağırlığı ayarlamak zorundadır. 


diğer güzel özellikleri :


i. easycream teknolojisi : daha mükemmel capp ve flatwhite kreması vaad ediyor.


ii. cool touch steam wand : baristaya ellerini yakmadan tutabileceği buhar çubuğu veriyor.

iii. tft ekran ve menü : demleme süresini, demleme suyu sıcaklığını, grup başı sıcaklığını, su kazanı basıncını, preinfüzyon profilini, hedef espresso ağırlığını, boiler basıncını ve eneji koruma özelliğini ayarlayabileceği bir menüyü dokunmatik ekranda sunmakta.

yeniden düzenlediğim youtube videosunda irlanda, dublin'deki 3fe'nin sahibi colin harmon'un bu makine hakkındaki görüşlerine yer verilmektedir.


va388 black eagle'in daha neşeli bir yorumunu 2007 dünya barista şampiyonu gwilym davies'in deneyimleri ile de dinlemenizi öneririm.

her iki video'da da maalesef t3 teknolojisinin önemi hiç vurgulanmamış. oysa t3 teknolojisi espresso demlemede baristanın eline sunulmuş sihirli bir yıldız tornavidadır. düşünsenize.... bir elinizde gravimetrik teknoloji, diğer elinizde t3 teknolojisi. her baristanın rüyası olmaya aday bir makine. tavsiye ederim.








Yorumlar

Popüler Yayınlar